twitter rss

kampung..

Masa kecik-kecik dulu, bila aku dari kampung nak balik rumah, aku akan rasa sedih.. Dalam
perjalanan ke rumah, aku terfikir banyak perkara, antaranya kenapa orang tak buat jalan 'straight' je..?
cepat sikit sampai.. bila nak ada kereta terbang ni? tak payah traffic light.. ambil kompas, pastu setkan terus sampai ke kampung.. senang sikit..bleh bawak selaju-lajunya...
 erm.. tapi tu semua masa aku kecik-kecik punya fikiran.. dan yang anehnya, aku keliru ape itu makna kampung..difikiran ku yang aku faham dan terbayang, kampung itu seperti rumah kayu, dikelilingi dusun buah-buahan atau sawah bendang, bukit bukau, ladang getah , berdekatan dengan sungai dan  berjirankan orang kampung yang selalu tersenyum dan ziarah-menziarahi..dan memang begitu pun kampung aku.. sebaliknya, aku bertanya pada rakan-rakan masa aku sekolah dulu, yang mana aku bersekolah di kawasan agak kurang kemajuan.
"kampung ko kat mana?"..
"kampung aku kat KL"
"oooowh.."..dalam fikiran aku, kenapa pulak kampung dia lagi maju dari kawasan rumah dia..? kampung ke tu? ada ke pokok durian kat situ?pokok getah? tu yang menyebabkan aku keliru..

Menurut ensiklopedia, Kampung atau desa, menurut takrifan universal, adalah sebuah penempatan manusia di kawasan luar bandar. Biasanya ia lebih kecil daripada pekan.
Di Malaysia, istilah "kampung" dirujukkan pada satu wilayah yang penduduknya lebih kurang dari 10,000 sama ada di kawasan subbandar atau sebuah negeri, dan dipimpin oleh Penghulu.

 tak de buaya kat situ..

Jadi tak kesah la apa definisi kampug, asalkan  balik jumpa mak ayah, sanak saudara dan ahli keluarga yang lain. Jangan tak balik sudah..Nanti orang kata sombong plak..Hartamu harta bapamu  jua..jom balik kampung..


 1. Waktu sekolah rendah dulu, abah n abg2 selalu jemput lambat.. Selalu wish ada awan terbang macam Son Goku yang Dragon Ball tu..

 1. erm..patutla jadi doktor.. imaginasi tinggi rupanya.. tahniah..=)

 1. kampung di desa adalah lebih seronok dari kampung di bandar.. (",)

 1. This comment has been removed by the author.
 1. rancang nk bina hidup kat kmpg,da 'penat' dgn kehidupan kat bando..^^

 1. ~fuad ansari
  setuju2..

  ~ank_ayah
  kalau penat, kene rehat dulu..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...